ישראלים רבים חושקים בעבודה מחוץ לגבולות הארץ, בין אם לפרק זמן מוגבל מראש ובין אם ללא הגבלה שכזו. במקביל לביקוש המתרחב, גם ההיצע נרחב מאוד: העולם, שנהיה כפר גלובלי, מציע שלל אופציות תעסוקתיות ובפרט ישנן שפע הצעות עבודה בחו”ל לאקדמאים.
למעשה, ברוב המקרים ישנן הרבה יותר הצעות עבודה בחו”ל לאקדמאים מאשר ללא אקדמאים, וגם קל הרבה יותר לקבל אישור עבודה (ויזה) כשמצוידים בתעודות המעידות על השכלה גבוהה, ובפרט כשמדובר בעבודה באנגליה, עבודה באוסטרליה, עבודה בקנדה ובאופן כללי במשרות מתגמלות באמת.
היתרונות של עבודה בחו"ל לאקדמאים
עבודה בחו”ל לאקדמאים היא קונספט מרובה יתרונות:
- ראשית, השכר ברוב רובם של המקרים יהיה גבוה הרבה יותר כשמדובר בעבודות בעולם הרחב, בין אם במדינות מפותחות דוגמת ארה”ב, אנגליה, קנדה או גרמניה ובין אם במדינות מתפתחות (אלה שבאסיה, אלה שבאפריקה וגם במזרח אירופה שמנסה להשלים את הפער מהמערב) – המדינות המפותחות נהנות מרמת חיים גבוהה מאוד ותל”ג מרשים, ובהתאם רמות השכר בהן באופן כללי גבוהות, ואילו במדינות המתפתחות צמאים לידע ולניסיון שמביאים איתם אקדמאים, ועל מנת למשוך אותם אליהן ולהפוך את העבודה בהן לאטרקטיבית, מציעות שכר מפתה מאוד.
- שנית, מדובר באתגר מקצועי: אמנם גם בארץ יכולים אקדמאים ליהנות ממשרות המאפשרות להם (ובמידה מסוימת אפילו מחייבות אותם) להתפתח, הן כבני אדם והן כאנשי מקצוע, וכמובן שישנו בארץ מגוון רחב של משרות שמי שמגיע אליהן מוצא עצמו כל יום מחדש מתמודד עם אתגרים מקצועיים וסוגיות מרתקות – אולם בכל זאת עבודה מעבר לים מתאפיינת ברמה גבוהה יותר של מקצועיות, כמעט בכל תחום.
- יתרון שלישי קשור לרווחים עתידיים – מי שעובד פרק זמן כזה או אחר במקום עבודה בארה”ב , צרפת, ברזיל או כל מדינה אחרת ברחבי העולם מוסיף לקורות החיים שלו פרק מרשים שמן הסתם עוד יפתח עבורו דלתות משתלמות בעתיד.
- היתרון הרביעי נוגע לחיים האישיים: היציאה אל מקום אחר, ובעצם מחוץ לאזור הנוחות שלנו, מאפשרת לנו להתמודד עם חוויות חדשות, ליהנות מריגושים חדשים, לגלות על עצמנו דברים מפתיעים ולפתח יכולות חדשות שישמשו אותנו גם בעתיד.
עוד חשוב לזכור את המציאות היומיומית הלא פשוטה ורוויית המתח כאן בישראל, בניגוד לנינוחות ולשלווה שמאפיינות את המדינות המפותחות (ובמיוחד קנדה ואוסטרליה, שלא בכדי ישראלים רבים, ובפרט אקדמאים, בחרו בהן כדי לנסות חיים אחרים לגמרי).
איפה הכי כדאי לאקדמאים לעבוד?
כאמור, הצעות עבודה בחו”ל לאקדמאים יש, ובשפע, במדינות רבות ברחבי העולם, ובכולן ממתינות למי שרכש השכלה גבוהה (ולפעמים גם ניסיון, שכמובן משפר את סיכויי הקבלה למשרות מתגמלות במיוחד) שלל אפשרויות תעסוקתיות – כך שלאקדמאים, ברוב המקרים וברוב התחומים ישנה אפשרות לבחור באיזו מדינה יעבדו.
ההחלטה היא בסופו של דבר אינדיבידואלית, על סמך ההעדפות האישיות של כל אחד ואחת: מי שמחפש מדינה שקולטת מהגרים רבים מדי שנה ומקבלת אותם בברכה כחלק מהאופי הקוסמופוליטי והרב תרבותי שלה, יחפש הצעות עבודה בקנדה ; האנגלופילים שבין האקדמאים ינסו מן הסתם את מזלם בממלכה המאוחדת (שבוחנת כל בקשה לוויזה על סמך פרמטרים רבים וביניהם ההשכלה והניסיון התעסוקתי, שמקנים יתרון של ממש); חובבי האתגרים המקצועיים שגם רוצים לקדם אוכלוסיות מוחלשות ימצאו עצמם עובדים באפריקה או במדינות שונות באסיה; יוצאי חבר העמים מעדיפים במקרים רבים עבודה ברוסיה, אוקראינה, המדינות הבלטיות וכו’, שם הם מרגישים כמו בבית; וכמובן שאחד הלהיטים מבחינת עבודה בחו”ל לאקדמאים הוא ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, ארה”ב, שמתאימה בעיקר למי שרוצה להצליח בגדול.