פירוש המילה פינלנד הוא ארץ משובחת – ואכן פינלנד היא מדינה משובחת להפליא ומקום נהדר לרוצים לעבוד בחו”ל.
רוב הישראלים עלולים להירתע מעבודה במדינה כה צפונית, שלאורך חודשים רבים בשנה טמפרטורות המקסימום בה לא עוברות בהרבה את האפס, אולם יתרונותיה של פינלנד כה רבים, החיים במדינה הם כה טובים, מהפינים ניתן ללמוד כל כך הרבה וגם הרווחים האפשריים הם כה גבוהים – עד שחבל לוותר עליהם רק מתוך חיבה יתרה לשמש, מה גם שניתן, כמובן, ליהנות מעבודה בפינלנד – בדיוק כמו עבודה בנורבגיה, שבדיה, דנמרק וכו’ – במהלך חצי השנה החמימה והמוארת (כמו בכל רחבי סקנדינביה, בקיץ השמש בפינלנד שוקעת מאוחר מאוד והימים ארוכים ונעימים).
העבודה הנפוצה ביותר של ישראלים בפינלנד, כמו במדינות רבות אחרות, היא מכירת מוצרים שונים בעגלות בקניונים. מכירת ציורי שמן מדלת לדלת, עבודה מועדפת אחרת על ישראלים מחוץ לגבולות ישראל, אינה רווחת במיוחד בשל תנאי מזג האוויר המקשים על שוטטות ברחובות.
שוק עבודה שוויוני, מערכת חינוך חכמה
עבודה בפינלנד, כמו כל עבודה בחו”ל כמעט, מחייבת אישור. מי שבאמתחתו דרכון של מדינה אירופית לא זקוק לאישור, וגם מי שמגיע לפינלנד עם ויזת סטודנט יכול ליהנות מעבודה במדינה היפה והמתגמלת בלי אישור (אך עם מספר שעות עבודה שבועיות מוגבל). שוק העבודה בפינלנד, בדומה לשוק העבודה בשבדיה השכנה וארצות סקנדינביה האחרות, מתאפיין ברמת מעורבות גבוהה מאוד של האיגודים המקצועיים, שלא פחות מ-80% מכוח העבודה במדינה מאוגד בהם, ובחוקים המעגנים את זכויות העובדים. בהתאם, הכלכלה הפינית נהנית לא רק מצמיחה גבוהה ותמ”ג לנפש מרשים אלא גם משוויוניות גבוהה מאוד – תוצר של מדינה רווחה מפותחת ומודעות לחשיבות השוויון לחוסנה של חברה.
נדבך נוסף בהיותה של פינלנד מדינה משובחת במיוחד הוא מערכת החינוך במדינה, שהפכה לטובה בעולם בראשית המאה העשרים ואחת. בין ה”סודות” להפיכתה של מערכת החינוך בפינלנד לסיפור הצלחה כה מרשים, ניתן למנות את ההקפדה היתרה על איכות המורים (ותגמולם בהתאם, כמובן), מתן חופש פעולה רב למנהלי בתי הספר, ושימת דגש על פיתוח החשיבה אצל הילדים ועל שיתוף פעולה במקום האדרת הציונים, התחרותיות והלחץ.
אגמים, איים ומומינים
לעבוד בחו”ל פירושו גם לחיות במקום אחר, שונה, וליהנות מכל היופי שיש לו להציע – ולפינלנד יש המון יופי להציע למבקרים בה ולאלה שתקעו בה יתד (גם אם זמנית). בעיקר מפורסמת פינלנד ביערות מחטניים, אגמים (לא פחות מ- 187,888 אגמים נמצאים בשטחה של פינלנד!) ואיים – 179,584 (מעניין איך ספרו בדיוק…)
בירת פינלנד, הלסינקי, שוכנת אף היא על קבוצת חצאי איים במפרץ פינלנד – לשון היוצאת מהים הבלטי – ושמצידו השני נמצאת טאלין בירת אסטוניה. למעשה הלסינקי הוקמה על ידי מלך שבדיה (ששלטה שנים רבות בשטח שמהווה את פינלנד של ימינו) בשנת 1550 על מנת להתחרות בטאלין האסטונית (גם עבודה באסטוניה היא אופציה לא רעה כלל וכלל, אולם עושה רושם שזהות העיר המנצחת בתחרות ברורה). הלסינקי היא עיר מאופקת משהו – חיי הלילה באסטוניה, למשל, נחשבים מלהיבים יותר, אולי בגלל שהפינלנדיה שם זולה יותר – אבל הפיתוח הסביבתי בה נחשב מתקדם מאוד וגם רמת התחבורה הציבורית מעוררת קנאה.
תחנת חובה לכל מי שבחר בעבודה בפינלנד ומנצל את השהות בה גם כדי לטייל ולהרחיב את אופקיו היא רובניימי בירת לפלנד. בקיץ נהנים מהבקרים בה מתופעת שמש החצות המרתקת, ומי שמתמודד בהצלחה עם החורף הקשה השורר במקום יוכל לחזות בתופעת טבע מרהיבה אחרת – זוהר הקוטב. בעיר נמצא גם מוזיאון ייחודי – צינור זכוכית גדול השוכן בתוך נהר, והמציג את התרבות הלאפית ואת החיים בלפלנד.
מי שיגיע לטורקו, העיר השנייה בגודלה בפינלנד, יוכל לבקר במוזיאון המוקדש למומינים, אותם יצורים קסומים שבראה הסופרת הפינית טובה יאנסן.