אם במאה הקודמת שבדים רבים (ושבדיות…) הגיעו לארץ והתנדבו בקיבוצים, הרי שכיום ישנם ישראלים העושים את המסלול ההפוך ונוחתים במדינה הסקנדינבית העשירה – אם כי לא לשם התנדבות אלא למטרת עבודה בחו”ל רווחית במיוחד.
שבדיה שוכנת בין נורבגיה לבין הים הבלטי, יש לה גבול גם עם פינלנד, ובינה לבין דנמרק מפריד מיצר קטגט. שטחה של שבדיה הוא השישי בגודלו באירופה, הוא גדוש אגמים (למעלה מ-100,000!), יערות ושטחים בלתי מיושבים בצפון המדינה (עקב התנאים הגיאוגרפיים הקשים באזור; בדרום מזג האוויר סביר בסך הכל) – כך שצפיפות האוכלוסין בשבדיה נמוכה להפליא. שבדיה הפכה לישות עצמאית במאה ה-16, לאחר שפרשה מאיחוד עם דנמרק ונורבגיה, ב-1814 היא הייתה מעורבת במלחמה מול נורבגיה ומאז לא ידעה קרבות וסכסוכים אלא רק צמיחה ושגשוג.
למה כדאי לעבוד בשבדיה?
שבדיה היא אחת המדינות העשירות באירופה, ותרבות הצריכה בה מפותחת במיוחד (תוצאה של מזג אוויר שבימים רבים מדרבן את האנשים להגיע לקניונים סגורים בשילוב שעמום מסוים). חיבתם של השבדים למוצרי קוסמטיקה הופך את הלהיט מספר אחת של הישראלים העובדים בחו”ל – מכירת מוצרי ים המלח – למשתלמת אפילו עוד יותר, והעובדה כי רמת השליטה באנגלית של אזרחי שבדיה גבוהה מאוד מסייעת אף היא ביצירת הכנסות נאות עד עצומות מהעבודה בשבדיה.
בשבדיה יש קהילה יהודית גדולה יחסית – קרוב ל-20,000 איש (חלקם מהגרים שהגיעו מברית המועצות עם התפרקותה) – וגם היא מציעה אפשרויות תעסוקה לישראלים המחפשים לעבוד בחו”ל תוך כדי הישארות קרובים למסורת.
יתרון משמעותי נוסף של העבודה בשבדיה – כמו עבודה בנורבגיה, פינלנד או דנמרק – הוא התנאים הנהדרים להם זוכים העובדים (כולל אלה שהגיעו מחוץ לגבולות המדינה) וההקפדה המוחלטת על כיבוד מלוא זכויותיהם, תוצאה של איגודים מקצועיים רבי עוצמה המבינים כי כוח הוא גם אחריות ועל כן פועלים לחיזוק מעמד העובדים תוך העלאת תפוקתם, כך שגם הרווחיות של המעסיקים יוצאת נשכרת (אמנם בתחילת המאה ה-21 מנסה ממשלת שבדיה לצמצם מעט את מדינת הרווחה ולהקטין את המיסים, ובמקביל להניע תהליך של הפרטה, אולם עדיין מדובר בגן עדן לעובדים ובכלל). שבדיה היא גם מופת מבחינת היחס למיעוטים ואחת המדינות המובילות בעולם בדירוג מדד הפיתוח האנושי של האו”ם – סיבות טובות נוספות לחפש עבודה במדינה.
לצד היתרונות הרבים, ישנו גם חיסרון, לפחות עבור הישראלים חובבי השמש שיתקשו מאוד להחזיק מעמד בחורף הסקנדינבי. עבורם כנראה שהפתרון הוא עבודה בקפריסין או יוון…
מה עושים אחרי שעות העבודה?
שבדיה אינה היעד המועדף ביותר על ישראלים, לא כמקום עבודה בחו”ל ולא כטיול מרחיב אופקים, וחבל: המדינה שהביאה לעולם את איקאה, אבבא, אינגמר ברגמן, אריקסון וכמובן את בילבי בת גרב, משופעת אתרים יפהפיים, ומי שבוחר לעבוד בשבדיה יכול לנצל את הימים החופשיים מעבודה כדי ליהנות מהם.
שבדיה, כאמור, היא מדינה מרווחת מאוד עם יערות מחטניים המשתרעים על פני מרחבים עצומים, אגמים שכמו יצאו מציור קיטשי במיוחד אבל במציאות היופי שלהם פשוט ממיס, בקתות עץ ציוריות, טירות עתיקות ועוד ועוד שכיות חמדה (וכמובן, המון בלונדיניים ובלונדיניות…)
סטוקהולם, בירת המדינה, שוכנת על מספר איים לחופי הים הבלטי (לא רחוק מהמדינות הבלטיות, כך שגם הבוחרים בעבודה בליטא, לטביה או אסטוניה יכולים ליהנות מגיחות לסטוקהולם). זוהי עיר בעלת מודעות אקולוגית מפותחת במיוחד, השמה דגש על נושאים חשובים כמו שבילי אופניים ומחזור, ובנוסף רמת הניקיון בה היא לא פחות ממופלאה.
העיר השנייה בגודלה בשבדיה, גטבורג, נחשבת לאחת היפות באירופה, בזכות מרכז העיר מוקף הביצורים והתעלות, האדריכלות המרשימה הבאה לידי ביטוי במבנים העתיקים והגן הבוטני היפהפה שבה.