עבודה באסטוניה היא לא בדיוק הדבר הראשון שקופץ לתודעה כשחושבים על עבודה בחו”ל, אבל עבור ישראלים השולטים בשפה הרוסית, ובפרט עבור מי שגדל באסטוניה או באחת המדינות האחרות שהרכיבו בעבר את ברית המועצות, עבודה במדינה הבלטית החביבה עשויה להוות הזדמנות מופלאה.
בעבר סבלה הכלכלה האסטונית מפיגור ביחס למדינות מערב אירופה, אולם העשור הראשון של האלף השלישי האיר פניו למדינה הצעירה, שנהנתה צמיחה גבוהה מאוד. הצמיחה המרשימה הביאה לעליית רמת החיים באסטוניה וכן להפיכתה של המדינה לרוויה בהזדמנויות עסקיות. גם שוק העבודה באסטוניה נהנה מהצמיחה (שבשנים 2004 עד 2007 אף עברה את ה-10% לשנה!) – מספר המובטלים במדינה נמוך מאוד, וכולל בעיקר את מי שלא הצליח להסתגל לשינויים המבניים הטבעיים. מדובר במיעוט קטן יחסית, שכן רמת ההשכלה באסטוניה גבוהה, וכך גם רמת התשתיות, הטכנולוגיה וכו’.
רמת ההשכלה הגבוהה, הפתיחות לטכנולוגיות חדישות ולידע מתקדם אחר, וכן הרצון להתפתח עוד ועוד, מאפשרים לישראלים בעלי יוזמה, ידע וניסיון בתחומים שונים להשתלב בשוק העבודה של המדינה הבלטית היפה ולראות ברכה (רבה) בעמלם.
בין שעבוד לעצמאות
לאורך תקופות ארוכות בהיסטוריה הייתה אסטוניה נתונה תחת שלטון זר, בעיקר זה של האימפריה הרוסית. בתחילת 1918 הכריז בית המחוקקים האסטוני על עצמאות, אולם כבר למחרת מצאה עצמה המדינה נכבשת בידי הצבא הגרמני. לאחר שגרמניה הובסה במהלך מלחמת העולם הראשונה, הצבא שלה נסוג מאסטוניה – רק כדי לפנות מקום לצבא האדום…
אסטוניה לא אמרה נואש, ולאחר מאבק ממושך, סילקה משטחה את הצבא הרוסי וזכתה בעצמאות – שהחזיקה מעמד רק קצת יותר משני עשורים (שבמהלכם הכלכלה שגשגה, התרבות פרחה והחיים באופן כללי הפכו יפים): בקיץ 1940 הושבה אסטוניה ל”חיק” ברית המועצות, והכלכלה שוב דוכאה ונבלה.
ב-20 באוגוסט 1991 שוב הכריזה אסטוניה על עצמאות, וב-6 בספטמבר באותה שנה קיבלה ברית המועצות, שכבר הייתה עמוק בתוך תהליך הפירוק מרצון, את הכרזת העצמאות. בקיץ 1994 עזבו החיילים הרוסים את אסטוניה, והמדינה הבלטית הסימפטית יצאה, שוב, לדרך חדשה, וכאמור לאחר כעשור של התארגנות החלה ליהנות מצמיחה יוצאת דופן בהיקפה.
לנצל את הפוטנציאל
גם אחרי כמה שנים של צמיחה גבוהה בכל קנה מידה, אסטוניה, ללא ספק, טרם מיצתה את הפוטנציאל הרב הטמון בה – כך שמי שמחפש עבודה בחו”ל ויקדים להצטרף לרכבת הדוהרת יוכל להפיק רווחים ניכרים מהשתלבות בשוק האסטוני (בדיוק כמו עבודה בלטביה או בליטא, שתי המדינות הבלטיות האחרות).
באופן טבעי, ההזדמנות הזו קורצת במיוחד לדוברי השפה הרוסית – אחת השפות הנהוגות באסטוניה לצד האסטונית, כמובן, וגם הפינית. מי ששולט ברוסית יוכל להשתלב בקלות בתעשייה האסטונית או בעולם העסקי המתפתח שלה – כשם שיקל עליו למצוא עבודה באוקראינה ולהצליח בה – ומאחר שישראלים רבים ניחנו הן בחוש יזמות מפותח והן בידיעת השפה הרוסית, אין פלא שתוכלו למצוא לא מעט ישראלים שמסייעים לאסטוניה להתפתח ובמקביל מפתחים גם את חשבון הבנק שלהם…
לצד התעשייה והחקלאות המתקדמת, התפתח באסטוניה בשנים האחרונות גם תחום השירותים – פאבים, מסעדות, קוסמטיקה, מלונאות ועוד – בזכות התיירים הרבים שמגיעים למדינה, בעיקר מארצות סקנדינביה ובפרט פינלנד השכנה שמעבר למפרץ פינלנד (הקרבה הגיאוגרפית מייצרת גם קשרים כלכליים ודרך אסטוניה תוכלו להגיע גם לשוק העבודה בפינלנד).
החורף עשוי להוות מכשול לישראלים שרוצים לעבוד בחו”ל, אולם בשאר עונות השנה מזג האוויר באסטוניה נעים עד מאוד. טאלין, בירת אסטוניה, שוכנת לחופי הים הבלטי והיא עיר יפהפייה שהתושבים בה חביבים להפליא והאלכוהול בה זול. הוסיפו לכך שקט וניקיון ברמה אירופאית לכל דבר – והנה לכם מקום עבודה מתגמל לכל הדעות.