אחת הסיבות העיקריות לביצוע רילוקיישן הוא הרצון בשינוי והכמיהה לפרק חיים אחר לגמרי שישבור את השגרה – רילוקיישן לסין מספק שינוי דרמטי, ובמקרים מסוימים אף דרמטי מדי, כך שלמי שניצב בפני מעבר למדינה הענקית לפרק זמן כזה או אחר כדאי להיערך לקראת תקופה שכזו ולדעת מה מצפה לו.
מחסום השפה והמנטליות (או: עבודה בסין היא לא עבודה בקנדה לאקדמאים)
מי שניצב בפני רילוקיישן לסין, כמו כל רילוקיישן, או אפילו רק שוקל מעבר שכזה, מדמיין לעצמו ברוב המקרים תמונה נעימה מאוד: מקום שונה לגמרי ממה שהוא מכיר, אתגרים חדשים, צמיחה אישית, חוויות מרתקות ועוד.
אבל המציאות, כדרכה של מציאות, כוללת גם רבדים פחות נעימים, וכשמדובר בחיים במדינה המאוכלסת ביותר בעולם ישנם שני מכשולים עיקריים: השפה והמנטליות. אם חיפוש עבודה בארה”ב, בקנדה או באנגליה יניב מגורים בעיר דוברת אנגלית, וגם במדינות מערביות אחרות קל מאוד להסתדר עם שליטה טובה בשפה פופולארית זו, הרי שבסין קשה מאוד להסתדר ביומיום ללא שליטה בסיסית בסינית, שפה לא פשוטה ללימוד. רוב רובם של הסינים, כולל בערים הגדולות שנגחאי ובייג’ינג, אינם דוברי אנגלית ולא יוכלו לעזור לכם להסתדר, גם שלטים בשפה זו הם נדירים למדי, וההתנהלות היומיומית הופכת מורכבת ומאתגרת מאוד.
גם המנטליות הסינית, ששונה מזו שלנו כמרחק מזרח ממערב, מקשה על ההתנהלות היומיומית, הן במישור האישי והן במישור העסקי. לא קל, ובעצם די קשה, להבין מה הסינים מרגישים, חושבים או רוצים, מדובר באנשים עצורים ומאופקים, ובפרט באינטראקציות עם זרים, וגם הבעות הפנים שלהם שונות מאלה אליהן אנחנו מורגלים, כך שפענוחן הוא משימה בלתי אפשרית כמעט ובכל מקרה נדרשת תקופת הסתגלות משמעותית.
עבודה בחו"ל לאקדמאים – האם כדאי עם המשפחה?
אחת השאלות המרכזיות במהלך חיפוש עבודה בחו”ל לאקדמאים היא האם כדאי לבצע את המעבר עם המשפחה, כשגם מבחינת המעסיקים מדובר בסוגיה מרכזית – עבורם השאלה הרלוונטית היא האם עדיף לשלוח לרילוקיישן רווקים ורווקות או עובדים שכבר הקימו משפחה.
כשמדובר ברילוקיישן לסין, ההתלבטות משמעותית אף יותר: מצד אחד לנוכח הבדלי השפה והמנטליות כמו גם הריחוק היחסי מישראל, רווקים ורווקות עלולים לחוש בדידות, וכך גם אנשי משפחה שייסעו בלעדיה. מצד שני עבור משפחה החיים בסין דורשים התמודדות עם אתגר לא פשוט – מציאת עבודה גם לבן/בת הזוג, ולנוכח מצב שוק העבודה בסין במקרים רבים בן/בת הזוג לא מצליחים למצוא עבודה, כך שנוצרים תסכולים ולעיתים גם קושי כלכלי.
חיפוש עבודה בקנדה או בסין – איפה קל יותר?
סין היא כמו ענק שפוקח את עיניו, מתמתח באיטיות ומנסה להתעורר ולהתקדם, אך לא קל להניע גוף כה גדול במהירות, כך שלמרות הצמיחה של כלכלת סין עדיין מספר המשרות המוצעות בה לזרים נמוך למדי, ובסופו של דבר קל יותר למצוא עבודה בקנדה לאקדמאים מאשר לאתר תפקיד רלוונטי בסין. נכון לתחילת 2015 מוערך מספרם של הישראלים שביצעו רילוקיישן לסין (לא כולל הונג קונג) בככמה מאות, אולי קצת יותר מ- 1,000.
היתרונות של רילוקיישן לסין
למרות כל הקשיים הנ”ל, חשוב להדגיש כי בסופו של דבר רילוקיישן לסין הוא חוויה ייחודית, ולמי שיכול להרשות לעצמו הרפתקה ובנוסף הוא אינו שונא סיכון יתר על המידה – בהחלט מומלץ לבצע את המעבר הדרמטי.
היתרון הראשון במעלה הוא כמובן השינוי המשמעותי והיציאה מהשגרה השוחקת. לכך יש להוסיף מפגש עם תרבות אחרת וחיים אחרים, שבהחלט מעניקים פרספקטיבה מאירת עיניים לכל אדם, אפשרות לרווחים כלכליים נאים וגם הזדמנות לילדים ללמוד בבתי ספר בינלאומיים עם בני גילם מכל העולם (בהחלט חוויה מצמיחה מאוד!).