עד שנת 2022 התייר הישראלי יכל להיכנס לכל אחת ממדינות אירופה בקלות, בפשטות וללא צורך בויזה. הדבר אפשר לו מעבר בין מדינות אירופה השונות אפילו ללא מעברי גבול. אך, הדבר צפוי להשתנות החל מסוף 2023, כאשר תכנס לתוקפה הויזה החדשה לאירופה ה-ETIAS. אם כך, מה חשוב לדעת על ה-ETIAS? מי יידרש בויזה לאירופה? ומהו תהליך הוצאת הויזה?
ETIAS – הויזה החדשה שאתם חייבים להכיר
בואו נתחיל מהכירות מהירה, ה-ETIAS או בשמו המלא ה- Information and Authorisation System הינה מערכת ההרשאות והמידע האירופאית לצורך אישור כניסתם של אזרחים זרים למדינות אירופה.
מדובר בפועל על מערכת מידע שתאגד בעבור השלטונות האירופאיים, מידע על הנכנסים למדינות השונות הכולל בתוכו פרטים אישיים של הנכנסים, משך השהות שלהם ומטרות השהות.
מהי מטרתה של הויזה החדשה לאירופה?
ויזה לאירופה ETIAS הינה הדרך של מדינות אירופה לבחון ולבדוק מיהם האנשים אשר נכנסים לתוך שטחן. המטרה המוצהרת העיקרית של הויזה הינה לצרכי שמירה על ביטחונם של האזרחים והתיירים במדינה.
מעבר לכך, הויזה מאפשרת גם לעקוב אחרי משך השהות של האזרחים הזרים בשטחי המדינות החתומות על אמנת שנגן ובכך לאכוף את מגבלות תקופת השהייה האפשריות עבור תיירים.
מי יזדקק לויזה החדשה?
נכון למידע שמפורסם בסוף שנת 2022, אזרחים מכ-60 מדינות שונות יידרשו לקבל ויזה לאירופה בטרם יוכלו להיכנס לשטח המדינות הדרושות את הויזה. בפועל כל אזרח זר שאין ברשותו דרכון של אחת מהמדינות שלוקחות חלק בשינוי יידרש לקבל את הויזה.
השינוי הצפוי והמדינות שהולכות להיות חלק מהתהליך
באופן עקרוני כמעט כל המדינות החתומות על אמנת שנגן הולכות להיות חלק מתהליך הכנסת הויזה החדשה. הרשימה העדכנית ביותר של המדינות הינה:
- אוסטריה
- איטליה
- איסלנד
- אסטוניה
- בלגיה
- גרמניה
- דנמרק
- הולנד
- הונגריה
- יוון
- לוקסמבורג
- לטביה
- ליטא
- ליכטנשטיין
- מלטה
- נורווגיה
- סלובניה
- סלובקיה
- ספרד
- פולין
- פורטוגל
- פינלנד
- צ'כיה
- צרפת
- שוודיה
- שוויץ
אילו מדינות לא יהיו חלק מהתהליך?
נכון להיום, ישנן חמש מדינות אירופיות שאינן מתכננות להנכיל את הויזה לאירופה. מדינות אלו הינן: אירלנד, בולגריה, בריטניה, קרואטיה ורומניה.
מהו תהליך הוצאת הויזה?
תהליך הוצאת הויזה לאירופה עדין לא פעיל ולכן כל הידוע על התהליך מגיע מההצהרות ששוחררו עד כה. אך, לפי ההצהרות, מדובר בתהליך פשוט, קל ומקוון. כל שתדרשו לעשות יהיה למלא טופס אינטרנטי ובו פרטים אישיים אודותכם, החל שם ושם משפחה ועד לעיסוק, השכלה ועבר פלילי. כמו כן, דרשו למלא פרטים על הנסיעה עצמה כמו: מידע על ייעדים, מטרת הנסיעה ומשך השהות במדינות הדורשות ויזה.
שימו לב לתוקף האשרה
חשוב לדעת כי תוקף הויזה צפוי להיות לתקופה של 3 שנים מהוצאתה. נוסף לכך, ההגבלה שקיימת גם היום על משך השהות במדינות אירופה צפויה להישאר כהינה והויזה צפויה לאפשר לרשויות לאכוף הגבלות אלה מצורה טובה יותר. ניתן יהיה לשהות במצטבר במדינות השונות לתקופה של 90 ימים לאורך 180 ימים רצופים.
השינוי העתידי ומה צפוי לנו בהמשך?
חשוב לזכור כי אומנם נראה שמדובר בשינוי לא כל כך מסובך בעבור התייר הישראלי וגם העלות שלו צפויה להיות סמלית. אך, נכון להיום ישנם עוד הרבה סימני שאלה לגבי התהליך. עדין לא ברור כיצד יראה הטופס והאם באמת יהיה מדובר בתהליך מהיר מאוד. ואף לא ברור האם הויזה תכנס לתקוף כבר בשנת 2023 או שאנחנו צפויים לעיכובים נוספים, כפי שהיה בשנת 2021, בה הייתה אמורה הויזה להכנס לפועל במקור.