התפרקותן של ברית המועצות וברית ורשה בשלהי המאה העשרים, והדמוקרטיזציה של המדינות הקומוניסטיות לשעבר, יצרה שווקים חדשים ומתעוררים במזרח אירופה. אחד מהם הוא הכלכלה ההונגרית, שכמו חברות אחרות בגוש הקומוניסטי, עדיין נמצאת מעט מאחור – דבר המבטיח הזדמנויות יוצאות דופן לזריזים ולחדים שבינינו, ובפרט לאלה הרוצים לעבוד בחו”ל. עבודה בהונגריה, בדיוק כמו עבודה באוקראינה, פולין או שאר הגרורות של רוסיה, היא גם חוויה אנתרופולוגית מרתקת והזדמנות להכיר את האוכלוסייה המקומית שנאבקה שנים למען חופש, זכתה בו – וחוגגת אותו.
דנובה, תרבות, שמחת חיים
הונגריה משתרעת על שטח של כ- 93,000 קמ”ר (יותר מפי 3 משטחה של מדינת ישראל כולל יהודה ושומרון) אך מספר התושבים בה הוא סך הכל כ- 10 מיליון. 2 מיליון מתגוררים בבודפשט, עיר הבירה שנבנתה סביב הדנובה והמרכז הכלכלי, המסחרי והתרבותי של הונגריה. עד למלחמת העולם הראשונה, הייתה הונגריה חלק מהאימפריה האוסטרו-הונגרית, ולאחר התבוסה בה הפכה לישות בפני עצמה – ולקומוניסטית. ב- 1956 ניסה העם ההונגרי להתמרד כנגד הדיכוי הקומוניסטי שהביא למצב כלכלי קשה ולרמת חיים בלתי נסבלת, אולם בהיעדר תמיכה מהמערב דוכא המרד ביד קשה על ידי ברית המועצות, ורק בשלהי המאה העשרים, לאחר התפרקותה של המעצמה הסובייטית ובמסגרת סתיו העמים, זכתה הונגריה בחופש ובדמוקרטיה – והפכה לאופציה עבור המחפשים עבודה בחו”ל.
רוב המגיעים לעבוד בהונגריה ימצאו עצמם, סביר להניח, בבודפשט. בודפשט היא אחת הערים היפות בעולם, וכל מי שמגיע אליה נשבה בקסמה. האדריכלות של העיר מרובת הגשרים המרשימים (ובפרט גשר מרגיט), הטירות העתיקות (ובהן מצודת בודה הידועה), המבנים היפהפיים, בתי המרחצאות המפורסמים (ובראשם גלרט) וחיי התרבות השוקקים בה (לנו תרמה הונגריה את קישון ועוד רבים אחרים) – כל אלה הופכים את בודפשט למקום עבודה שפשוט כיף לחיות בו, מה גם שחיי הלילה בעיר הפכו בשנים האחרונות למלהיבים במיוחד.
חיסרון בולט של הונגריה עבורנו הישראלים, שגדלנו לחופי הים התיכון, הוא היעדר הגישה לים (הונגריה מוקפת ברומניה, סרביה, סלובניה,סלובקיה, אוקראינה, אוסטריה וקרואטיה). מי שמחפש עבודה שבסיומה, או בימים החופשיים, ניתן להגיע בקלות לחוף ים יפהפה – יבחר מן הסתם בעבודה בקפריסין או יוון, ואילו מי שמוכן לוותר על הים לתקופה מסוימת ולחוות תרבות אחרת וחיים שונים בהחלט ימצא בהונגריה את מבוקשו – ואף יותר.
איפה עובדים בהונגריה?
בדומה לעבודה בבולגריה או ברומניה, גם רבים מבין הישראלים העובדים בהונגריה הם בנים לילידי המדינה, כך שהשפה מוכרת להם, המאכלים לא זרים להם ובאופן כללי ההתאקלמות – אחד המרכיבים החשובים ביותר בהצלחת המעבר לעבוד בחו”ל – קלה יותר. בהונגריה יש גם קהילה יהודית גדולה למדי (על פי ההערכות בין 50 ל- 150 אלף יהודים חיים בה, רובם בבודפשט), וגם היא מחבקת את הישראלים הבאים להתפרנס במדינה ומקלה עליהם את השהות. הקהילה היהודית מציעה גם מקומות עבודה לא מעטים לישראלים שרוצים לעבוד בהונגריה – בין אם בתחום ההוראה, בין אם כאו-פרים, בין אם באבטחה על סוגיה השונים ובין אם במקצועות הקשורים במסחר.
ישראלים רבים מגיעים אל הונגריה על מנת ללמוד בה – בעיקר רפואה, רוקחות, רפואת שיניים ורפואה וטרינרית. רמת הלימודים גבוהה, עלותם נמוכה כך שהאטרקטיביות של הרי-לוקיישן למטרת השכלה גבוהה – גבוהה. באופן טבעי סטודנטים רבים מבקשים לכלכל את עצמם, או לפחות לכסות חלק מעלות המחיה (הנמוכה) והלימודים וגם הם מצטרפים לשוק העבודה המקומי.
על מנת לעבוד בהונגריה, יש צורך באשרת עבודה (אלא אם כן אתם בעלי אזרחות של אחת ממדינות האיחוד האירופי, ובמקרה כזה דרככם אל שוק העבודה בהונגריה סלולה).