אירלנד נמצאת בקצה הצפון-מערבי של אירופה, מערבית לאנגליה. זהו אי ירוק מאוד, שליו מאוד, המתאפיין בתרבות עשירה, שמחת חיים – וגם הזדמנויות עבודה בחו”ל אטרקטיביות ומתגמלות.
לא תמיד היה המצב באירלנד כל כך ירוק ואופטימי. עד לשנות התשעים של המאה העשרים הייתה אירלנד אחת המדינות העניות באירופה (ובוודאי ביחס למערב היבשת, המבוסס והשבע), רמת הפשע הייתה גבוהה, רמת ההשכלה נמוכה והאבטלה הפכה למכת מדינה של ממש – כך שאין פלא כי רבים וטובים היגרו ממנה על מנת לשפר את תנאי החיים, וכמובן שאיש ברחבי העולם לא חלם על עבודה באירלנד.
גבירותיי ורבותיי, מהפך
אבל בראשית שנות התשעים חל מהפך. שורשי מהפך זה נעוצים עוד בשנת 1968, עת חוקק באירלנד חוק חינוך חינם בבתי הספר היסודיים. גם בשנות השבעים והשמונים השקיעה המדינה סכומי כסף נכבדים בחינוך וכשהחלו שנות התשעים רמת ההשכלה של האירים כבר השתוותה לזו של המדינות המובילות בעולם – והתוצאות לא איחרו לבוא. אגב, הוכחה נוספת לכך שהשקעה בחינוך היא ההשקעה המשתלמת ביותר ניתן למצוא בפינלנד, שגם היא שמה דגש על איכות מערכת החינוך ורואה בכך ברכה גדולה בכלכלה בכלל ובפרט בשוק העבודה בפינלנד שהפך אטרקטיבי מאוד.
באירלנד התווספו להשקעה בחינוך צעדים ממשלתיים שנועדו למשוך משקיעים זרים – ואכן חברות בינלאומיות רבות פתחו באירלנד מפעלים (גם הודות לקשרים ההדוקים בין תושבי אירלנד לבין אלה שהיגרו ממנה והתבססו בארה”ב כמו גם במדינות אחרות).
הצמיחה הייתה מסחררת: התמ”ג עלה פלאים (מ- 13,000 דולר בממוצע לנפש בתחילת שנות התשעים עד למעלה מ-43,000 דולר ב-2007!), האבטלה התכווצה, ההגירה מאירלנד התמעטה משמעותית ואירים רבים אף חזרו למולדת האהובה, עובדים מכל רחבי העולם וכמובן גם ישראלים רבים שרצו לעבוד בחו”ל מצאו באי הירוק אופציות רבות לתעסוקה משתלמת ולחיים נעימים באופן כללי, והמדינה כולה חגגה את הזינוק חסר התקדים בהיסטוריה העולמית.
לפעמים החגיגה נגמרת?
לעלייה המסחררת ברמת החיים היה גם מחיר: עלותה של העבודה באירלנד הפכה גבוהה יותר, כך שהאטרקטיביות של המדינה בעיני משקיעים זרים פחתה. בנוסף, כמו מדינות רבות אחרות ברחבי העולם, סבלה אירלנד קשות ממשבר האשראי של 2008, ובועת הנדל”ן שהתנפחה לממדים מופרזים התפוצצה. האבטלה חזרה לרמות גבוהות יחסית, המשק כולו סבל ממיתון, רמת הצריכה הפרטית נסוגה וחזרה לאחור, ולישראלים שחלמו על עבודה באירלנד כבר היה קשה יותר למצוא אופציות מכניסות (בדומה לעבודה בפורטוגל, שגם כלכלתה נפגעה קשות ממשבר האשראי של 2008).
מצד שני חשוב לזכור שהצמיחה הגבוהה אמנם נבלמה, אך נקודת המוצא של אירלנד הייתה גבוהה מאוד, כך שגם כמה שנים רזות לא הופכות את המדינה לענייה ונחשלת כפי שהייתה בעבר, מה גם שרמת החינוך באירלנד נותרה גבוהה כשהייתה. בנוסף, נהנית המדינה מהגב החסון של האיחוד האירופי – כך שאין שום סיבה שישראלים המחפשים עבודות בחו”ל לא ישקלו את האופציה האירית.
העבודות הנפוצות ביותר של ישראלים באירלנד הן בתחום מכירות (ציורי שמן או מוצרי ים המלח). אפשר גם לחפש עבודה בחוות החקלאיות הפזורות באזורים הכפריים של האי, בתחום קידוחי הנפט, בבנייה ושיפוצים וכן במסעדות והפאבים הרבים.
מי שיגיע לעבוד באי ייהנה לא רק מהכנסה נאה (בתנאי שיעבוד קשה, כמובן, בדיוק כמו בעבודה בצ’כיה, ספרד, קליפורניה או כל יעד נחשק שהוא) אלא גם מאיכות חיים גבוהה – העם האירי הוא אחד מהעמים מאירי הפנים ביותר שיש, הגינס והג’יימסון נמזגות ונלגמות בהמוניהן אחרי שעות העבודה והופכות את החיים לסמוקי לחיים וצוהלים, ובנוסף מציע האי אפשרויות טיול שממלאות את הנפש בחדווה אמיתית – מרחבים אינסופיים כמעט טבולים בירוק, מצוקים תלולים הנשפכים אל האוקיינוס האטלנטי ושלל פארקים מתוקים במיוחד.