אם פעם שוק העבודה הרלוונטי עבור כל אדם השתרע במרחב הקרוב לביתו, ברדיוס של לא יותר מ-20-30 ק”מ, הרי שככל שאמצעי התחבורה משתכללים והחסמים למעבר ממקום למקום הולכים ונעלמים, כך הטווח בו ניתן לחפש עבודה הולך ומתרחב – וכיום בעצם אפשר להגיע למקומות עבודה מסביב לעולם בקלות יחסית.
ואכן, ישראלים רבים מנצלים את האופציה הזו, שכן בסופו של דבר אנחנו "חצי סיכה על מפת העולם”, כמאמר השיר הידוע, ובהתאם אפשרויות התעסוקה כאן מוגבלות – מה גם שמעבר לים ממתינות לא רק הצעות עבודה מתגמלות אלא חיים אחרים באופן כללי, שמטבעם הינם קורצים ומפתים יותר.
גם היחס של הנותרים בארץ לאלה שמוצאים עבודה בחו”ל השתנה: פעם קראו למי שבחרו לחיות בחו”ל לפרק זמן כזה או אחר "יורדים” או אפילו "נפולת של נמושות” (ביטוי שטבע יצחק רבין ז”ל עוד במהלך הקדנציה הראשונה שלו כראש ממשלה, בשנות השבעים של המאה העשרים) – כיום רוב בני האדם מבינים שהגירת עבודה היא מהלך טבעי וחלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים, וכי במקום לנסות לגרום לרגשות אשמה כדאי להפוך את המדינה לאטרקטיבית יותר ובפרט לשפר את המצב בשוק העבודה.
כך או כך ישנם כאמור בימינו הרבה יותר מקומות עבודה מסביב לעולם, מאלה שביעדים ה”קלאסיים” דוגמת ארה”ב וקנדה או אנגליה ומערב אירופה, דרך מדינות מזרח אירופה שפתחו את שעריהן ומחפשות בנרות אנשי מקצוע איכותיים במגוון תחומים על מנת שיסייעו להן להתפתח וכלה במדינות שונות ברחבי אסיה ואפריקה שגם בהן יש ביקוש ער למומחים שונים.
איך לבחור יעד?
כשמחפשים עבודה מעבר לים, אחת השאלות החשובות ביותר אם לא העיקרית שבהן היא איפה למקד את החיפושים.
ישנם מקרים בהם הדילמה כלל לא צצה – למשל כששלוחה ישראלית של חברה בינלאומית מציעה למי מעובדיה רילוקיישן ביעד ספציפי, ואותו אדם יכול כמובן להחליט אם הוא נענה להצעה או מסרב לה אבל לא באמת יכול לבחור מדינה אליה יהגר לפרק זמן כזה או אחר.
במקרים אחרים הבחירה היא על סמך קשרים שיכולים ליצור בסיס איתן לתעסוקה משתלמת – למי שלמשל יש קרובי משפחה בניו יורק או חברים טובים במיאמי שמוכנים לארח אותו לפרק זמן ממושך כדאי כמובן לחפש עבודה בארה”ב, ובאופן דומה חלק מיוצאי ברית המועצות לשעבר מעדיף לחפש עבודה ברוסיה/ אוקראינה/ גאורגיה/ אחת המדינות הבלטיות, וזאת בשל ההיכרות עם המקום בו גדל והידיעה כי יהיה לו קל יחסית להסתדר שם.
יחד עם זאת ברוב המקרים הבחירה היא על סמך האפשרויות התעסוקתיות הרלוונטיות אליהן יכול להגיע כל מי שמחפש מקום עבודה מחוץ לישראל. כך למשל רופאים הינם אנשי מקצוע מבוקשים מאוד בקנדה וכן במדינות שונות באפריקה, ומי שעדיין לא רכש מקצוע ומבקש להתפרנס ממכירה בעגלות יעדיף מן הסתם מדינה שרמת החיים בה גבוהה ותרבות הצריכה בה מפותחת וימצא, סביר להניח, עבודה באירופה או בארה”ב.
עבודה מסביב לעולם – כולל הרחק הרחק מהארץ
במקרים אחרים אנשים מחפשים עבודה מסביב לעולם לאו דווקא בשל מצב טוב יותר מבחינת אפשרויות התעסוקה אלא קודם כל ובראש ובראשונה כדי להתרחק קצת מהחיים בארץ – בין במסגרת שינוי כולל בחיים ובין אם בשל המציאות התובענית בארץ והצורך ליהנות ממעט שלווה.
במקרים אלה הבחירה הרווחת ביותר היא עבודה באוסטרליה, שגם מרוחקת מאוד מהארץ וגם מתאפיינת באורח חיים שונה לחלוטין מזה הנהוג בישראל. גם מדינות אסיה ואפריקה שבהן ישנו ביקוש לאנשי מקצוע ישראלים יכולות להיות אופציה מתאימה.