רוב הישראלים שמגיעים להודו עושים זאת כדי לטייל בנופים המופלאים של מדינת הענק, לחפש משמעות תוך תקווה לחוויות רוחניות מוארות או סתם כדי ליהנות מהנינוחות השורה על תת היבשת ומהפוגה ממירוץ החיים השוחק, אבל מסתבר שאפשר גם לעבוד בהודו ואולי לא להתעשר אבל בהחלט לחיות טוב – והרי זו המטרה האמיתית בחיים, ליהנות מהם.
עבודה בהודו – לא לכל אחד
חשוב להדגיש: עבודה בהודו, ובכלל שהות במדינה שאין דומה לה בכל רחבי העולם, אינה מתאימה לכולם.
כמעט כל אחד מאיתנו מכיר אנשים רבים שנשבו בקסמי הודו, משתדלים לשוב אליה בתדירות גבוהה, מנסים להעביר בה פרקי זמן ארוכים ככל האפשר ולפעמים משתקעים בה למספר שנים – אבל גם לא מעט אחרים שמסתייגים מהעוני המחריד, הזוהמה, הסירחון והמראות שמבעד לעיניים מערביות נראים קשים מאוד. למעשה, ישנם גם כאלה שביקור קצר בהודו גרם להם לטראומה של ממש, כך שלמי שלא חווה את המדינה ההומה והצפופה (למעלה ממיליארד איש, השנייה בגודלה בעולם מייד אחרי סין) לא מומלץ לנסות דווקא את הודו כמקום עבודה בחו”ל.
לעומת זאת למי שכבר חווה את הודו, ובפרט לאלה שהתאהבו בה, עבודה במדינה עשויה להיות דרך טובה מאוד להאריך את השהות בה.
במה עובדים בהודו?
האופציה הבולטת ביותר של עבודה בחו”ל בכל רחבי העולם כמעט, מכירה בעגלות, אינה רלוונטית בהודו. אמנם לצד אינספור העניים ישנה בהודו גם שכבת אוכלוסייה אמידה אולם תרבות הצריכה המערבית עדיין לא חלחלה אל תת היבשת כך שמי שרוצה לעבוד בהודו צריך לחשוב על אופציות אחרות.
אופציה אפשרית אחת מתאימה בעיקר לצעירים שבינינו ובעיקר לאלה שכבר נמצאים בהודו ורוצים לחסוך קצת כסף כדי להאריך את החוויה, והכוונה היא לעבודה בגסט האוסים או במסעדות, כמלצרים, טבחים, עובדים כלליים וכו’. השכר לא בשמיים אבל העבודה אינה קשה במיוחד ובנוסף מאפשרת להכיר אנשים רבים מכל רחבי העולם ולהעשיר עוד יותר את השהות בהודו, וכמו כן אין בה רמת מחויבות גבוהה מדי כך שהחופש, אחד המאפיינים החשובים של החיים בהודו, נשמר.
אופציה אחרת היא הוראת אנגלית. תנופת הפיתוח של חלק מאזורי הודו, ובפרט הערים הגדולות ובראשן מומביי וניו דלהי, והרצון המתעצם להתקרב למערב הגבירו מאוד את הביקוש ללימודי שפה חיונית זו, ובפני ישראלים השולטים בה וניחנים ביכולות הוראה סבירות פתוחות הזדמנויות תעסוקה רבות יחסית (ומתגמלות).
תחום נוסף שמתפתח בהודו בצעדי ענק הוא ההיי-טק, ולמעשה הודו הופכת אט אט למעצמת תוכנה של ממש – כך שלמהנדסים ישראליים ישנה אפשרות להשתלב בחברות שכאלה, בעיקר בתפקידי ניהול והדרכה. השכר בתחום ההיי טק, באופן טבעי, גבוה יותר, אולם מאחר שבדרך כלל מדובר בעובדים מבוגרים יותר ובחלק מהמקרים בעלי משפחה, חייבים לקחת גם את זה בחשבון לפני שעוברים לעבוד בהודו. באופן דומה גם מומחים חקלאיים עשויים למצוא עבודה משתלמת בהודו, וכזו שטמון בה גם סיפוק בלתי מבוטל בזכות הבאת שיטות מתקדמות והגברת התפוקה החקלאית (דבר קריטי במדינה שרבים בה הרעבים).
תנופת הפיתוח בחלקים מסוימים בהודו היא גם כר פורה ליזמים עסקיים במגוון רחב של תחומים, ואכן כמעט על כל טיסה להודו תמצאו גם אנשי עסקים – והזדמנות ליצור קשרים שיובילו לעבודה בעלת פוטנציאל לרווחים נאים.
היתרון האמיתי של עבודה בהודו
עבודה בהודו היא כאמור ברוב המקרים חלק מחוויה כוללת יותר, וזהו בעצם גם היתרון המרכזי שלה – כך שגם למי שמגיע למדינה רק כדי לעבוד מומלץ להיפתח לתרבות השונה, לאנרגיות האחרות ולקסם הייחודי של הודו.