גירושין הפכו בדור האחרון לשכיחים למדי, ומדי שנה מחליטים למעלה מ- 10,000 זוגות כי מוטב לפרק את התא המשפחתי מאשר להמשיך לחיות בצוותא (ב- 2012 למשל עמד המספר המדויק על 10,964). ישנם זוגות הנפרדים בנועם ותוך התבססות על הסכמות הדדיות אולם ישנם גם לא מעט מקרי גירושין שיוצרים סכסוכים מכוערים, או ליתר דיוק מעצימים קונפליקטים שהיו קיימים עוד בחיי הנישואין, וכך או כך אחת הסוגיות המושפעות מגירושין היא ויזה לארה”ב לילדים.
השאלה איך מוציאים ויזה לארה”ב לילדי הורים גרושים עלולה להיות נושא טעון למדי, ובפרט כשהפירוד נעשה תוך מריבה וישנם משקעים שונים, עוינות וכו’ בין בני הזוג.
ויזה לילדים
ראשית חשוב להדגיש כי כל ילד בכל גיל, מרגע לידתו, חייב לקבל ויזה לארצות הברית על מנת להיכנס למדינה. סוג הוויזה הוא בהתאם לוויזה של ההורה איתו הוא טס, כשבמקרה של ויזה לארה”ב לילדי הורים גרושים ברוב רובם של המקרים מדובר בוויזה מסוג B1/B2, כלומר ויזת תייר המאפשרת טיול או ביקור קרובים בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. במקרים נדירים יותר ייתכן כי אחד ההורים נוסע לצורך עבודה בארה”ב לפרק זמן כזה או אחר והגרוש/ה הסכימ/ה כי הילד יתלווה אליו לפרק זמן זה – אם זה המצב, ישנה ויזה מיוחדת לקרובי משפחה של מי שקיבלו היתר עבודה בארה”ב.
אם מסיבה זו או אחרת מדובר בילד הנוסע לארה”ב על מנת ללמוד בה בבית ספר כזה או אחר, הוויזה הנדרשת היא ברוב המקרים F-1.
מה מייחד את תהליך הוצאתה של ויזה לארה"ב לילדי הורים גרושים?
למעשה תהליך הוצאת ויזה לארה”ב לילדי הורים גרושים זהה לזה של הוצאת ויזה לילדים של הורים נשואים – בכל מקרה יש לצרף לטופס הבקשה המקוון של הילד (טופס זהה לזה של מבוגרים ואשר ידוע בשם DS-160) טופס נוסף, עליו חתומים 2 ההורים גם יחד, המביע את אישורם למתן הוויזה.
שימו לב – ללא הסכמת 2 ההורים למתן ויזה לילד המחלקה הקונסולרית של שגרירות ארה”ב בישראל, שהיא הגוף האמון על הנפקת ויזות שונות לארה”ב, לא רשאית לאשר את הבקשה.
מה קורה אם אחד ההורים לא מסכים?
יציאה עם הילדים לחו”ל (גם אם למטרת טיול) היא סוגיה רגישה במיוחד כשמדובר בילדי הורים גרושים. על מנת שתתאפשר יציאה מהארץ של ילד להורים גרושים עם אחד ההורים יש צורך בהסכמת ההורה השני, ולא תמיד היא ניתנת – בין אם מטעמים ענייניים (קושי להתנתק מהילד לפרק זמן ארוך יחסית, חשש מפני בריחה של ההורה השני לחו”ל עם הילד, הערכה כי מדובר בטיול שאינו מתאים לילד ועלול לפגוע בו) ובין אם בשל העוינות שנוצרה בין שני ההורים.
במקרים רבים אף נכלל במסגרת הסכם הגירושין סעיף המטיל צו איסור יציאה על הארץ על הילדים (עד הגעתם לגיל 18) ובכל פעם שאחד ההורים רוצה לצאת עם הילדים לחו”ל עליו לבקש הסכמה בכתב מההורה השני ולהגיש זאת לבית המשפט על מנת שיסיר באופן זמני את אותו צו איסור יציאה.
יחד עם זאת, הוצאת ויזה לארה”ב לילדי הורים גרושים אפשרית במקרים מסוימים גם ללא הסכמת ההורה השני, וזאת אם ההורה שיוצא לארה”ב משכנע את בית המשפט כי מדובר בנקמנות לשמה, ובפרט אם מטרת הנסיעה לארה”ב חשובה (למשל ביקור משפחתי).