בשנים האחרונות היציאה לעבודה בחו”ל, לפרק זמן בן מספר חודשים עד מספר שנים, הפכה מקובלת מאוד בתחומים רבים. לעבודה מחוץ לגבולות ישראל יתרונות רבים, ובראשם שכר גבוה יותר, אתגר מקצועי מעניין, הזדמנות לשבור את השגרה השוחקת וליהנות מפסק זמן שממלא את המצברים, ועוד – אבל גם מספר מהמורות שחשוב מאוד להקפיד לא ליפול בהן, ובראשן המהמורה של מס הכנסה וביטוח לאומי.
חשוב לדעת: עבודה בחול אינה פוטרת מתשלום למס הכנסה כאן בארץ, ובנוסף יש לשלם גם את דמי הביטוח הלאומי בישראל – כל עוד שומרים על האזרחות הישראלית, כמובן, שהרי מי שמוותר עליה ועוזב את המדינה מנתק את הקשרים איתה, אולם רוב רובם של היוצאים לעבוד בחו”ל לא מוותרים על האזרחות. מאחר שבמקביל יש לשלם מס הכנסה גם במדינה בה עובדים, וכך גם עבור הביטוח הסוציאלי הנהוג בה, הרי שלעיתים כפל התשלומים פוגע במידה משמעותית ברווחיות העבודה, ועל כן כדאי מאוד להתייעץ עם מומחי תכנון מס, ובפרט כמובן כאלה בעלי ידע בכל הקשור לתשלום מס הכנסה בעבור עבודה בחו”ל.
ההבדלים בין תושב ישראל לתושב חוץ
תכנון מס, והיערכות מתאימה מבחינת אורח החיים על מנת לעמוד בתנאים השונים של החוקים הרלוונטיים, עשויים לחסוך סכומים גבוהים מאוד בתשלומים למס הכנסה ולביטוח לאומי.
בפרט קיימת הבחנה בין "תושב ישראל” ל”תושב חוץ” – מעמד הנקבע על פי שורה ארוכה של פרמטרים ובהם הנדל”ן שברשות העובד (כאן ו/או בחו”ל), היכן חיים בני משפחתו, כמה ימים בשנת המס הוא שהה בארץ וכמה מחוץ לגבולות ישראל ומה הייתה החלוקה בשנים קודמות ועוד, וכן על סמך שיקול דעתו של פקיד השומה המטפל בתיק (ושעשוי להיות שרירותי משהו בחלק מהמקרים).
מי שזוכה למעמד "תושב חוץ” פטור מתשלום מס הכנסה לרשויות המס בישראל (ואף עשוי ליהנות מהטבות מס שונות אם וכאשר יחזור לארץ), כך שלמי שיוצא לעבוד בחו”ל כדאי להתאמץ ולהוכיח כי מרכז חייו נמצא במדינה בה הוא עובד, ולפעמים זהו אף שיקול המוביל להעברת המשפחה כולה אל אותה מדינה.
מי שמוגדר "תושב ישראל”, לעומת זאת, מחויב להגיש דו”ח שנתי לרשויות המס כאן בארץ ולשלם מס על הכנסתו – אם כי ניתן לנכות חלק מהמיסים אותם שילם במדינה אליה עבר (וכן הוצאות אחרות כגון שכר הלימוד של הילדים ועוד).
מדינות שיש איתן אמנה
עם חלק מהמדינות בעולם חתומה ישראל על אמנה למניעת כפל מס – כך שעובדים ישראלים המועסקים באותן מדינות פטורים מתשלום מס הכנסה בארץ גם אם אינם זכאים למעמד של "תושב חוץ”.
מדובר בהטבה משמעותית, כך שעבור מי שפתוחות בפניו אפשרויות רבות לרילוקיישן מומלץ לקחת זאת בחשבון ולהעניק עדיפות לאותן מדינות שלישראל יש איתן הסכם כמו למשל עבודה באוסטליה.
אמנה אחרת נועדה למנוע מצב לא הוגן של תשלום ביטוח סוציאלי בשתי מדינות במקביל, אולם רק מדינות ספורות (ובהן הולנד, שבדיה, בריטניה וגרמניה) חתומות על אמנה כזו עם ישראל – ואילו מי שיוצא לעבוד בחו”ל במדינות שלא חתומות על אמנה כזו (וביניהן, אגב, גם ארה”ב) מאלצים לשלם פעמיים. זאת ועוד: התשלומים לביטוח לאומי גם לא מוכרים לצורכי ניכוי מס, ופגיעה נוספת בישראלים שמצאו עבודה בחו”ל היא בכך שהם לא זכאים למלוא הגמלאות, למרות שכאמור שילמו את דמי הביטוח הלאומי לאורך כל תקופת עבודתם בחו”ל.
בכל מקרה כדאי מאוד, כאמור, לפנות לאנשי מקצוע בתחום המיסוי והעבודה בחו”ל, על מנת למצוא את המסלול המשתלם ביותר מבחינת התשלום הכולל של ביטוח לאומי ומס הכנסה בשתי המדינות