לא קל לקבל אזרחות בריטית, וגם אישור שהייה קבוע באנגליה – המאפשר לחיות בלונדון, מנצ’סטר, לידס, ליברפול ושאר ערים בריטיות – הוא קשה להשגה, אולם ישנם גם נתונים מעודדים עבור מי ששוקל הגירה לאנגליה: אם בשנת 2000 מספרם של המהגרים בבריטניה עמד על פחות מ- 5 מיליון איש, הרי שעשור מאוחר יותר, בשנת 2010, כבר נמנו ברחבי האי הבריטי 7.35 מיליון מהגרים שהיוו קרוב ל- 12% מהאוכלוסייה.
ישנן סיבות רבות בגללן לא מעט ישראלים רוצים לחיות באי הבריטי ובפרט באנגליה, ובמיוחד כי "בלונדון הייאוש נעשה יותר נוח” כפי שהיטיב לאבחן חנוך לוין. החיים באנגליה הם לא רק נוחים יותר אלא גם נינוחים יותר וקל להבין מדוע ההמולה האינסופית והחיים רוויי הלחץ בארץ גורמים לרבים לנסות את מזלם ולחפש עבודה באנגליה. סיבה נוספת היא יוקר המחיה בארץ, ובפרט העלויות המטורפות של הנדל”ן, וההבנה שניתן ליהנות מרמת חיים גבוהה יותר גם בלי להפוך לעבדים. גם העובדה שאין קשיי שפה, שהרי רובנו שולטים באנגלית, וההיכרות הלא רעה עם המנטליות הבריטית ובעיקר עם התרבות המשובחת שנוצרה באי, מקלים על המעבר לאנגליה והופכים את ההגירה אליה למבוקשת יותר ויותר.
כל הדרכים לקבלת אשרת הגירה
הגירה לאנגליה, כאמור, מחייבת עמידה בכללים מסוימים שקבעו שלטונות בריטניה – ומי שלא עומד בהם עלול לגלות כי מדובר בתקנות קשיחות למדי.
המדיניות הרשמית ביחס להגירה לאנגליה השתנתה בשנת 2008, ומקנה עדיפות למי שכישוריו, השכלתו ותחום עיסוקו יכולים לתרום באופן משמעותי למשק הבריטי. כך, לדוגמה, יזמים, משקיעים ומומחים בתחומם משויכים לדרגה הראשונה, בדרגה השנייה יימצאו מי שיש באמתחתם הצעת עבודה ספציפית (למשל, אחיות), בדרגה השלישית עובדים מקצועיים שאינם מומחים בתחומם אולם קיים מחסור בהם בשוק העבודה הבריטי (לדוגמה, עובדי בנייה), הדרגה הרביעית היא סטודנטים ובחמישית תמצאו עובדים זמניים (למשל, נגנים המגיעים לאי הבריטי לפרק זמן מוגבל שבמסגרתו הם יוצאים לסיבוב הופעות).
בעלי דרכון של אחת ממדינות האיחוד האירופאי (וישראלים רבים אוחזים בדרכון כזה בזכות שורשים במדינות המזרח אירופאיות שהצטרפו לאיחוד דוגמת רומניה, בולגריה ועוד) יכולים לקבל ויזת עבודה באנגליה – אך הם לא מקבלים אוטומטית אשרת הגירה. יחד עם זאת עבודה קבועה באנגליה לאורך מספר שנים בהחלט עשויה להוביל בסופו של דבר גם לאישור שהייה קבוע (שאינו מקנה אזרחות בריטית אך מאפשר לחיות באי המלבב ללא הגבלה).
עוד כדאי לדעת שקרובי משפחה של מי שמגיש בקשה לקבל אשרת הגירה לא זכאים אוטומטית לאישור הנכסף – בני/בנות זוג, למשל, חייבים להיות מעל גיל 21 וכן לחיות עם מגיש הבקשה בבריטניה במשך לפחות שנתיים, והורים מבוגרים חייבים להוכיח שאין אף אחד אחר שיכול לטפל בהם אם ברצונם להצטרף וליהנות מכל היתרונות של החיים באנגליה.
איך מוצאים עבודה באנגליה?
הגירה לאנגליה ללא מציאת עבודה במקביל היא כמעט בלתי אפשרית, ובאופן כללי מוטב קודם למצוא עבודה באנגליה בטרם מנסים לחיות בממלכה המאוחדת.
על מנת לעבוד באנגליה חובה להיות בעלי אשרת עבודה מתאימה. דרכון של מדינה השייכת לאיחוד האירופי, כאמור, מאפשר עבודה באנגליה, וגם לימודים באחת האוניברסיטאות הבריטיות (הידועות ברמתן הגבוהה) מקנה זכות לעבוד באנגליה, לפחות במשרה חלקית, כך שישנם לא מעט ישראלים שבוחרים בדרך זו, ומשלבים רכישת השלכה גבוהה באנגליה עם עבודה בה בדרך לחיים מלאים שם.
דרך מקובלת נוספת היא עבודה בארץ בחברה בינלאומית וניצול אופציית רילוקיישן לאנגליה, וישנן גם לא מעט חברות המציעות משרות מתגמלות באנגליה – כדאי לקחת בחשבון שמדובר בתהליך שעשוי להיות ממושך, לעיתים אפילו שנה, אולם בסופו של דבר תוכלו להגשים את החלום ולחיות באחת המדינות היותר מוצלחות על פני כדור הארץ.